Поводом обележавања 35 година рада Галерије „Чедомир Крстић“ из штампе је изашла монографија под називом
УМЕТНИЧКА ЗБИРКА ГАЛЕРИЈЕ „ЧЕДОМИР КРСТИЋ“

Галерија „Чедомир Крстић“ чува и изучава ликовну баштину града већ више од 35 година. Њену судбину и трајање одредила је једнако турбулентна историја, простор у коме ради, али у великој мери и учесници у догађајима, добротвори и заштитници Галерије, људи који су Галерију водили и радили у њој. Сви они заједнички допринели су да овај простор постане прави симбол културе града.
Публикација пружа систематски приказ уметничке збирке (190 делa) нудећи увид у један вредан сегмент ликовне продукције. Главни аспекти овог издања употпуњују сазнања из најмање три области: музеологије, историје уметности и културне историје. Пошто су у преглед уврштене све ликовне технике (сликарска дела у техници уља, акварела, гваша и пастела, цртежи, графике, скулптуре, мозаици и фотографије), добија се својеврстан доживљај уметничког жанра кроз различите технике извођења. Путем каталога и биографија можемо пратити индивидуалне склоности аутора, стилове и уметничке тенденције.
Колекција је стварана путем откупа, поклона и као део легата. Улога Галерије је да предмете у свом власништву сачува, обради и прикаже јавности. Ова публикација сходно томе обрађује и приказује ликовна дела желећи да путем штампаног трага оствари комуникацију с публиком, у нади да ће се препознати труд и доброчинство више генерација које су допринеле стварању ове импозантне колекције, али и да ће се пружити довољно потребних информација за даља истраживања и инспирисати нове генерације поклоника уметности и пријатеља Галерије.

monografija